dijous, 11 de març del 2010

Mintxos de Callosa d´ en Sarrià. (La Marina baixa). C.V.



1,750 litros d´aigua.
0,250 litros de Oli de oliva.
Sal.
Sepionets.
LLucets destripats.
Carxofes, sols el cor, posar-hi en aigua i llimona.
Xampinyons.
Crèies. Pelades y tallades a llàmines.
Tomates, tallades a troços fins.
Tomates en salmorra.


Posar l´aigua a bullir. Quant bullga, afegiu el got d´oli i deixar que torne a bullir.
Aleshores apartar del foc i afegir la farina i amassar amb una cullera de fusta i després en les mans fins que qede la pasta fina.
Aplaneu amb les mans, damunt de fornadora (de fusta) amb una mica de farina. La forma ha de ser allargada i hi ha que fer-li unes voreres pesigan la pasta.
Poseu el sepionet, craïa, tomata, carxofa, lluçet, samorra y xampinyons.
Poseu un raig de oli per demunt de tot el mintxo i dueue al forn o coeu-lo en el vostre propi forn.
Si es elèctric a 200 ºC, sols enjegueu la part de baix al principi, i cuant ja estiguen a falta de coure un poc per dalt engegeu la part de dal del forn. I deixer coure al gust.
Sempre que sol mejar-se mintxo es un debat a la taula, els gustos de como els agrada de cuits a cadascú. Uns preferixen quela pasta quedi tendra i altes prefereixen molt cuits i cruixents.

Sigui como sigui, fer una mintxada es tot un aconteciment social a Callosa. Es un menjar de hivern i es solia fer en dies de pluja i també els divendres de cuaresma. I sempre s´han dut a coure als forns del poble. Avui en dia com que la gent treballa es solen fer les mintxades els caps de setmana a les casetes de camp. S´utilitzen forns de nyenya, que ni ha que tindre´n prou per calfar lo suficient el sòl del forn. Que s´escombrarà i li se tirarà un puny de farina per comprbar si esta a punt. Si no crema la farina quant toca el sòl i tarda una estona en agafar color es que ja està a punt.
De ser un menjar econòmic que es feia quant no s´anaba al camp, per inclemències meteorològiques, ara es un menjar de celebració i festa entre amics o families. I que dure per molts anys esta tradició que forma part de la nostra cultura gastronòmica.
Hi fins i tot en facebook un portal del mintxos, es el Club de Fans del Mintxo Callosí.


RECEPTA I EXPLICACIÓ DE
VICTORIA BOTELLA I Mª JESUS BOTELLA
DEL RESTAURANT CASA MARCOS DE CALLOSA D´EN SARRIÀ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Formació Professional.

Tiene por finalidad preparar a los alumnos y las alumnas para la actividad en un campo profesional y facilitar su adaptación a las modificaciones laborales que puedan producirse a lo largo de su vida, así como contribuir a su desarrollo personal de una ciudadanía democrática.


Y algunos de sus objetivos son:

- Aprender por sí mismos y trabajar en equipo, así como formarse en la prevención de conflictos y en la resolución pacífica de los mismos en todos los ámbitos de la vida personal, familiar y social. Fomentar la igualdad efectiva de oportunidades entre hombres y mujeres para acceder a una formación que permita todo tipo de opciones profesionales y el ejericicio de las msimas.

- Desarrollar un identidad profesional motivadora de futuros aprendizajes y adaptaciones a la evolución de los proceoso productivos y al cambio social.

- Afianzar el espíritu emprendedor para el desempeño de actividades e iniciativas empresariales.

Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación. (BOE nº 106, de 4 de mayo de 2006)







Cualificació Professional.

El conjunto de competencias profesionales para el empleo que pueden ser adquiridas mediante formación modular u otra formación, sí como a través de la experiencia laboral.
(Cabrerizo, Rubio y Castillo)

Catàleg de les Cualificacions Professionals