dijous, 5 d’agost del 2010
Acaramelar, caramel·litzar
Acanalar
dijous, 29 de juliol del 2010
Adob
Acompanyament
Acolorir
Castellà: colorear.
Francés: colorer.
dijous, 22 de juliol del 2010
Galera


Aquest habitant del fons llimós o sorrenc de les nostres costes, on excava les seves galeries, aprota als arrossos i els guisats de peix una potència de gust que, sense ser excesiva, resulta important. I, quant la femella es ouada, el seu consum a la planxa resulta extraordinari, si hom te la precaució, tisores en mà, d´eliminar els dos rengles de punxes dels flancs.
dimarts, 20 de juliol del 2010
dimecres, 14 de juliol del 2010
dimarts, 13 de juliol del 2010
Abrillantar.
dijous, 8 de juliol del 2010
Xicoira


Però la Chichorium intybus també havia tingut altres utilitats. La més popular, la de succedani del cafè en temps de penuria, torrant-ne les arrels. Un producte que caldria recuperar, per la presèncai de sucres tolerats pels diabètics, peró sobre el qual plana l´estigma d´adulterador del cafè. Ara, les amanides n´han rehabilitgat les fulles tendres, consumides en cru.
divendres, 2 de juliol del 2010
Conill

Anglès: rabbit.
Francès: lapin.
Cantitats per 100 gr de porció comestible.
Porció comestible: 57%
Energia (Kcal): 127
Aigua (gr): 73
Proteïna (gr): 20,05
Grasa Total (gr): 5,2
Hidrats de Carboni (gr): 0
Fibra (gr): 0
Sodi (mg): 67
Potasi (mg): 360
Calci (mg): 22,8
Magnesi (mg): 24,9
Fòsfor (mg): 220
Ferro (mg): 1,5
Tabla composició d´aliments. Universidad de Granada.
diumenge, 23 de maig del 2010
Clementines

D´un color taranja intens, a voltes fins i tot rogenc, no te pinyols i té un punt de dolçor i acidesa ben compensat.
Les varietats primerenques que es cullen a l´octubre s´anomenen oronules i marisol. La varietat nules, la més apreciada es cull al novembre. I la més tardana el l´hermendina, que es cull al gener.
Frnacès: mandarine.
Anglès: tangerine.
Propietats nutricionals:
Cantitats per 100 g de porció comestible.
Porció comestible: 72%
Energia (kcal): 39
Aigua (g): 86
Proteïna (g): 0,8
Greix total (g) 0,19
Hidratas de Carboni (g): 9
Fibra (g): 1,9
Sodi (mg): 2
Potasio (mg): 185
Magnesi (mg): 11
Fòsfor (mg): 17,2
Ferro (mg): 0.3
Vitamina C (mg): 35
dimarts, 4 de maig del 2010
Secret d´ibèric.

popularitzat per la indústria del porc
divendres, 23 d’abril del 2010
Sant Jordi, dia del llibre: RAPSODIA GOURMET, Muriel Barbery

Són molts els escriptors que s´han apropat a la notra professió per contar el que fem. Es molt d´agraïr per què dingnifiquen la professió de cuiner i eleven amb les seves descripcions les elaboracions culinaries a la categoria d´art de les sensacions.
I d´aixo mateix ens parla aquest llibre, i com al seu darrer llibre "L´elegància de l´eriço", ens fa recordar allò que li digué la rabosa al petit princep: "...es veu millor amb el cor. El que és essencial és invisible als ulls".
El apunte. Quique Dacosta. "Pebreres farcides d´arròs"

dilluns, 19 d’abril del 2010
Formatge emmental


El formatge emmental és caracteritza per els ulls orignats per la fermentació propiònica en la curació en la premsa i el motlle que dóna les rodes característiques. Fet originalment en llet crua -l´única qe la legislació suïsa permet- coagulada en teles, premsada en motlle, curada en salmorra y curada en coves.
Utilitzat en la cuina per a gratinat fos, a diferència del gratinat torrat de parmesà. La seva capacitat de fondre en calent fa que intervingui també en la preparció de fundues.
Cantitats per 100 gr. de porció comestible.
Energia (Kcal) 377
Calci (mg) 740
dilluns, 12 d’abril del 2010
Carxofa.

forma de tub (la pelusa que tenen a la parte interior), envoltat de fulles protectores (bràctees), les que anem eliminant tot aprofitan la part blanca o més tendra. Una inflorescència que es cull quan la flor encara no ha començat a obrir-se.
Aportada a la nostra gastronomia pels àrabs, convé tindre en compte al hora en comprar-la que ha de ser con més tancada i de punta arrodonida millor (serà més tendrà). Igualment, com més xicoteta siga amb relació al tronxo, també serà més tendra.
En la preparació si no la fem a la brasa, convé eliminar-ne les fulles exteriors, més dures, trencant-les per la base. D´aquesta manera la part tendra quedarà enganchada al cor.
A la comunitat valenciana podem gaudir de bones carxofes i a més tenim la D.O. Carxofes de Benicarló.
Cynara scolymus.
Francès: Artichaut.
Anglès: Artichoke
Cantitats per 100 gr. de porció comestible.
Porció comestible: 48%
Energia (kcal): 25
Aigua (gr): 86
Proteïna (gr): 3,27
Greix total (gr): 0,15
Hidrats de Carboni (gr): 2,7
Fibra (gr): 5,4
Sodi (mg): 94
Potasi (mg): 370
Calci (mg): 94
Magnesi (mg): 60
Fòfor (mg): 90
Ferro (mg): 1,28
Tabla de composició dels aliments. Univesidad de Granada.
divendres, 2 d’abril del 2010
Faves sacsades

2 kgs de faves.
4 cebes tendres.
2 botifarres de ceba, (si és botifarra seca millor)
2 llonganisses roges.
4 Ous.
125 ml de aigua.

Sofregiu la ceba. A mitjan fer aboqueu-hi got d´aigua; només alce el bull incorporeu-hi les faves. Sacseu-les (agafant el perol per les anses i subjectant la tapadera perquè les faves passen de baix a dalta i al revés) cada 5 minuts mentre van bullint. Deixeu-ho a foc mitjà 30 minuts, i poseu-hi la botifarra i la llonganissa. Manteneu-ho 15 mnuts més. Quant està cuit incorporeu-hi els ous i deixeu-ho coent 2 minuits tapats.
dilluns, 29 de març del 2010
Xampinyó



Si la cocció és més llarga i deixa anar líquid, és aconsellable
no llençar-lo i incorporar-lo a la salsa, ja que s´ha endut bona part dels elements de sabor. Justament per mantenir.los en el bolet és pel que s´aconsella no posar-lo en remull, recòrrer a un pinzell per retirar-ne les brosses i passar-lo just un moment per aigua avinagrada, un fet que, a és en retardarà l´enfosquiment.
diumenge, 21 de març del 2010
Aplicacions per buscar feina.
trovar perfils per a contractar dins d´una àrea, o fer-se vore en el buscador en el moment de trobar treball. A més de afavorir les relacions amb els usuaris amb foros de debat, i fins tot tenen llocs on preguntar als experts. També s´hi publiquen esdeveniments professionals.
Aqueste plataformes es caracteritzen per la gestió y organització del perfil així com la gestió dels contactes. S´ha de tindre cura alhora de descriure el perfil, és molt important en les xarxes professionals, per a poder ser jutjats positivamente per altres usuaris i així poder rebre ofertes interessants o be que surtin oportunitats de nous negocis.
La millor per:
- Organitzar el perfil Linkedin.
- Serveis orientats a la comunitat Viadeo.
- Gestionar la privacidad: Linkedin.
- Gestió de ofertes de treball Xing.
- Premium més econòmic: Viadeo.
Les xarxes professionals esmentades tenen comptes gratis i comptes Premium (això és pagan). Són una bona ferramenta per trobar feina.
Aquestes plataformes rivalitzen directament amb les xaxes per trobar feina més usuals, pero més completes les esmentades ja que disposen, més recursos per a la gestió del perfil i la xarxa de contactes a la mateixa plataforma.
Linkedin disposa d´un sistema de missagtges que ens permet enviar i rebre a qualsevol usuari. Aquest sistema es diu InMail. També ens facilita l´implantació de contactes d´altres formats i plataformes. I a més disposa d´apartats d´ofertes de les empreses de selecció de personal més conogudes.
Molt important.
Aquestes plataformes deuen gestionar-se i utilitzar-se sols amb finalitats professionals. Per traure un bon profit a la plataforma és menester tindre cura en la creació del perfil, que són publicats a la xarxa, per tant controleu la informació que hi publiqueu.
Les empreses de recursos humans més importants utilitzen cada vegada més aquestes xarxes per a localitzar perfils que s´ajusten a una oferta concreta, ja que valoren els perfils professionals de candidats qualificats que no estiguen en un procés de cerca de treball. Aquestos perfils, és clar, deuen tindre informació d´interés resumida de cadascuna de les funcións i càrrecs exercits, axí com l´inclusió de referències i recomanacions d´altres usuaris de la xarxa social que actuàren com a superiors, companys o socis en cadascun dels llocs de treball.
Font: http://www.erosky.es/. Consultat el 15-3-2010.
Per a saber més:
Article a El País: "Linkedin quiere conquistar las redes profesionales"
Article a El País: "Linkedin alcanza los 300.000 usuarios en España"
Article a El País: "Contra el paro, construya su identidad digital"
Article al Diario 5 dias: "Cuando la huella digital es el nuevo curriculum"
Article a El Mundo: "Olvídese de las colas, el trabajo ahora se busca en la web"
dimecres, 17 de març del 2010
El triágulo culinario de Lévi-Strauss



Si lo crudo constituye el polo no marcado de este conjunto, lo cocido resulta de la transformación cultural de lo crudo, y lo podrido resulta de la transformación natural de lo crudo. A cada una de estas formas vacías, cada cultura le confiere una tonalidad particular que determinar la forma con la que cada alimento debe ser cocido. Si consideramos las modalidades de la cocción, constataremos una diferencia significativa entre el asado y el hervido. El primero es resultado de la exposición directa, no mediatizada, al fuego; una práctica bástante próxima a la naturaleza una cocina poco elaborada, una especie de compromiso entre lo crudo y lo quemado. Por el contrario, lo hervido es resultado de una doble mediatización, la del agua y la del recipiente. Esta cocción elaborada se sitúa del lado de la cultura (la marmita es signo de civilización tanto en Irlanda como en nueva Caledonia); es la cocina de dentro, la endo-cocina, que presenta alguna afinidad con lo podrido. Y prosigue el ánalisis, mediante asociaciones y oposiciones sucesivas; así lo asado se situaría del lado de lo depredador, de la prodigalidad y de la vida agreste del cazador, mietras que lo hervido se situaría del lado de la vida sedentaria, de la conservación y de la economía doméstica regida por las mujeres. Lévi-Strauss introduce entonces una tercera práctica culinaria, el ahumado, o sea una cocción no mediatizada, lenta, profunda, que presenta una oposición siginificativa con las dos prácticas anteriormente analizadas.
Este esquema puede -y debe- ser ampliado, para añadir la fritura, la cocción a vapor, etc.
Se puede intentar aún superponerle otros esquemas más concernientes a la relación hombre-mujer, organización del trabajo, relaciones entre el poblado y las sabana. Así descubriremos que la cocina de una sociedad es un lenguaje mediante el cual ésta traduce incoscientemente su estructura y desvela sus contradicciones. Tal guía puede ser útil al historiador deseoso de estudiar las modalidades de la mesa en una época dada, a condición de dar vida y color al marco vacío e introducir los efectos de la diversidad social: la cocina en sí no existe, sólo existen las costumbres alimenticias en ambientes concretos.
dijous, 11 de març del 2010
Mintxos de Callosa d´ en Sarrià. (La Marina baixa). C.V.

Sal.
Xampinyons.
Tomates, tallades a troços fins.
Tomates en salmorra.
dimarts, 9 de març del 2010
Paella Valencina.

4 dotzenes de caragols (vaquetes).
1,5 kg de garrafó.
0,5 kg de tavella.
4dl de oli de oliva.
4 grans de d´all pelats i picats.
2 cullerades de pebre roig molt.
1,5 kg de arròs.
i sofregim en la mateixa paella on ja hem post l´oli a calfar.
Sofregim lentament i a consciència. S´aboca, després, la verdura per a fer-la també sofregida i, finalment, s´aboquen l´all, la tomaca

S´incorporen al recapte el safrà i l´arròs, ben distribuït, i es cou a foc ben viu durant vuit minuts i a foc dolç vuit minuts més (l´aigua haurà desaparegut)
si s´hanfet bé totes les operacions. Es deixa reposar quatre minuts més, al caliu de les brases perquè s´hi forme el deliciós socarrat.
diumenge, 7 de març del 2010
Les matèries primeres. (WebQuest)
.jpg)
El apunte. Quique Dacosta.

El apunte. El país 19/08/2009
dissabte, 6 de març del 2010
Que no es repeteixca.
Afortunadament les coses han camviat, hem i tenim que estar vigilants per a que no es repeteixquen coses com les que apareixen a les imagtes de la presentació anterior.
Les nostres comarques són capdevanteres en Cuineres prestigioses i de fama nacional e internacional.
Mira esta presentació: COCINER@S DEL SIGLO XXI. Puncha aqui.
Igualtat de oportunitats. (Drets humans, Constitució Espanyola, La LOE, el sentit comú...)
divendres, 5 de març del 2010
Per la igualtat.
dimecres, 3 de març del 2010
La cuina en Pedagogia de l ´autonomia de Paulo Freire.
La reflexió crítica sobre la práctica es torna una exigència de la relació Teoría/Pràctica sense la qual la teoria pot convertir-se en xerrameca y la pràctica en activisme.
PAULO FREIRE (2003). No hi ha docència sense discència . Pedagogia de l´autonomia. Xàtiva. Edicions del Crec i Denes editorial.
dijous, 11 de febrer del 2010
Continguts
Elaboración de postres a base de frutas.
Elaboración de postres a base de lácteos.
Elaboracón de postres fritos o de sartén.
Elabración de helados y sorbertes.
Elaboración de semifiríos.
Presentacion de postres emplatados a partir de elaboraciones de pastelería y repostería.
Continguts
Elaboración de productos culinarios.
Elaboración de productos culinarios a partir de una conjunto de materias primas.
Aplición de técnicas culinarias avanzadas.
Elaboración de platos para personas con necesidades alimenticias específicas.
Continguts.
Confección de elaboraciones basicas de múltiples aplicaciones.
Preparación de elaboraciones culinarias elementales.
Elaboraciones de guarniciones y elementos de decorción.
Realización de acabados y presentaciones.
Desarrollo de los servicios en cocina.
Continguts.
Acopio y dsitribución de materias primas.
Preparación de las máquinas, batería, útiles y herramientas.
Configuración de circuitos, espacios y zonas en la cocina.
Preelaboracion de materia primas en la cocina.
Regenración de materias primas.
Conservación de generos crudos, semielaborados y elaborados.
diumenge, 7 de febrer del 2010
Coneix on vivim, per a entendre com menjem.
I per damunt de tot, l´extraordinària ductilitat de l´arròs.
La nostra cuina és como el personal: molt diversa i fantasiosa, una mica deliqüescent, amb problemes de fixació de perfils i marques i ben dotada de rebost. Fins i tot, donem sorpreses en el camp de la viticultura: a més de simpàtics beuratges tradicionals com l´herbero, el cantueso o la palometa...
Emili Piera. La nostra cuina.
Editorial Bromera. 2002
La Formació Professional.
Y algunos de sus objetivos son:
- Aprender por sí mismos y trabajar en equipo, así como formarse en la prevención de conflictos y en la resolución pacífica de los mismos en todos los ámbitos de la vida personal, familiar y social. Fomentar la igualdad efectiva de oportunidades entre hombres y mujeres para acceder a una formación que permita todo tipo de opciones profesionales y el ejericicio de las msimas.
- Desarrollar un identidad profesional motivadora de futuros aprendizajes y adaptaciones a la evolución de los proceoso productivos y al cambio social.
- Afianzar el espíritu emprendedor para el desempeño de actividades e iniciativas empresariales.
Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación. (BOE nº 106, de 4 de mayo de 2006)
Cualificació Professional.
(Cabrerizo, Rubio y Castillo)
Catàleg de les Cualificacions Professionals
Tots els estudis de Formació Professional.
Cicle Formatiu de Grau Mitjà Tècnic en Cuina y Gastronomia.
Preelaboració i conservació d´aliments.
Tècniques culinàries.
Processos bàsics de pastisseria y rebosteria.
Seguretat i higiene en la manipulació d´aliments.
Formació i orientació laboral.
Segon curs:
Ofertes gastronómiques.
Productes culinaris.
Postres en restauració.
Empresa i iniciativa emprenedora.
Formació en Centres de Treball: 380 hores.
Quines ocupacions pots exercir:
Cuiner. Cap de partida. Empleat d´economat d´unitats de producció i servici d´aliments i begudes.